klik duit tabungan

Monday, April 26, 2010

pentingnya acid folic

yup...acid folic mmg sgt2 penting. bukan untuk ibu mengandung sahaja malah bagi para isteri yang merancang untuk hamil pon dimestikan mengambil acid folic secara berdisiplin. alhamdulilah, so far aku x pernah skip mkn acid folic.


kisah yang aku baca ni sedikit sebanyak memberi kesedaran pada aku betapa pentingnya acid folic.Hiba rasa hati aku bila membaca cerita tentang pn.ain yang terpaksa menggugurkan kandungan kerana kekurangan acid folic.klik sini untuk membaca lebih lanjut.

Sekarang aku amalkan acid folic Iberet folic-500 800 mcg dari Abbot labarotaries. Harganya memang agak mahal berbanding pil acid folic biasa tetapi bagi aku xde salahnye kan jika kita nak yang terbaik untuk badan kita. Jadi, aku fikir tak mengapalah sesekali kita keluar duit sikit.


Acid folic ni memang sgt penting bukan saje utk kandungan malah untuk darah dan tulang kita juga. malah, wanita yang telah melahirkan anak juga disarankan untuk meneruskan pengambilan acid folic ini. jadi, seharusnya kita tidak memandang remeh acid folic ini dan harus berdisiplin mulai sekarang.
p/s: semoga pn.ain tabah menghadapi dugaan Allah.segala yang berlaku ade hikmah disebaliknya dan yg pasti ianya terbaik buat kamu dan suami..

16 comments:

  1. penh dgr tentang acid folic nie tp nk makan dia bkn boley sebrangan yea kak? kena g check doc dulu x?

    ReplyDelete
  2. asna: setahu akak xyah jmp doc pon xpe.kite leh amik acid folic ni as a vitamin.boleh beli terus kat farmasi. mcm asna dh nk kawen kan, so elokla start mkn acid folic ni.

    ReplyDelete
  3. evyn pernah makan iberet folic ni...1st evyn makan..ok after tu 2/3 hari bdn panas aje...siang dan malam...ingat demam ..tp ntah la..mb x sesuai ngan evyn kot..after tu..stop x mo mkn:P then try makan yg acid folic yg kecik2 beli kt farmasi...

    dhila kene makan acid folic yaa.

    -evyn-

    ReplyDelete
  4. Evvyn: hye evvyn congrats utk kamu ya. ye, dila dah lama jugak amalkan iberet ni. so far xde ape2 alahan.

    ReplyDelete
  5. congrats tuk ape??hehehehe..-evyn-

    ReplyDelete
  6. evvyn: evvyn kan dah preggy. kita ucap congratz je hehehe..

    ReplyDelete
  7. alamak..dah tahu ke?huhuhuhuh acctually bkn nak merahsiakan..tp cari masa yang sesuai..:P lagipun awal lagi..apa2pun thanks dhila..doakan2 saya ek..;)-evyn-

    ReplyDelete
  8. evvyn: sy sentiasa mendoakan kamu yg terbaik. doakan juga sy cpt2 preggy ya hehee..ye sy dh tau dari kakak sy. hepi sy dgr tau. xpe evvyn..tggu 3 bln keatas bru leh reveal. itu pesan org2 tua.apepon kamu jaga diri dan kandungan.jgn lasak sgt k..

    ReplyDelete
  9. salam dhila..
    thanks ye sbb jenguk blog saya..dan jugak link kan blog yg tak seberapa tu kat sini..
    alhamdulillah, saya dah selamat jalani induce abortion tu..dan jugak,saya mmg sokong entry ni..yes,wanita yg tak mengandung pun disaran utk amik asid folic as a supplement, apatah lagi utk wanita peknen..hope dpt jadikan kisah saya sebagai pengajaran utk semua.. :)

    ReplyDelete
  10. salam..

    tau? mkn EPO + folic Acid or lain2 vitamin boleh ke?? sesapa ble bg jawapan x??tq

    ReplyDelete
  11. nak bertanya...
    saya tak leh pregnant pun
    cuma saya hb mmg low 9.xx jeh
    boleh tak saya ambik iberet nie
    dgr kata... iberet nie tuk wanita ngandung jeh

    ReplyDelete
  12. saye dh start mkan iberet ni..mmg tgah plan nk pregnant..doa kan saye ye..

    ReplyDelete
  13. Yg ade anemia n low iron jer digalakkan ambil IF ni xsama folic acid. Klu terlebih iron blh sbbkn toxic.

    ReplyDelete
  14. salam.. baru taw, betapa penting nya acid folic ni... xpenah cube makan pn.. kawen dh lebih setahun.. tp xder hasil... kekadang period pn jadi x menentu.. blh try lar acid folic ni.. thanx for sharing...

    ReplyDelete